Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Monday, December 13, 2010

ΤΡΑΓΑΝΑ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕΡΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ! GREEK TRADITIONAL CHRISTMAS COOKIES: MELOMAKARONA

  
H συνταγή είναι του Παρλιάρου... Χρειάζεται να πω περισσότερα;















































ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
530 γρ. ηλιέλαιο
1.200 γρ. αλεύρι
30 γρ. άχνη
½ κουτ. του γλυκού σόδα
¼ κουτ. του γλυκού κανέλα
1/6 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Καρύδια χοντροκομμένα


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ

500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο

2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι για το μέλωμα




 

 








































 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ: Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.














































MELOMAKARONA (Greek traditional honey cookies) 

Ingredients

For the melomakarona

400 gr orange juice
530 gr sun oil
1.200 gr all purpose flour
30 gr icing sugar
½ teaspoon baking soda
¼ teaspoon cinnamon
1/6 teaspoon cloves
50 gr melted butter
Zest of one orange
walnuts roughly chopped

For the syrup
500 ml water
700 gr sugar
1 orange cut in half
2 cinnamon sticks
100 gr honey 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 










 

 




 

 

 

Method

Syrup 

In a large saucepan, add water, sugar, orange and the cinnamon sticks. Bring to boil, let it boil for 1 min and then take it off heat. Add the honey in, let it cool.

Melomakarona

In a large saucepan, add all the liquids and the butter. Add the icing sugar and all the spices. Mix well using your hands, and add slowly the flour. Knead with your hands, from the middle to outside (don't knead too much because we don't want a hard dough). Make oval-shapped cookies. Take each one and make one side rough by rubbing it slightly on a grater. Place the melomakarona on an oven pan with parchment paper and bake them for 30 min (until golden brown) at 180 Celcius degrees.  Remove melomakarona from the oven pan and put them directly into the cold syrop. Turn them both sides (gently) for about a min. Take them off, and let them strain on a rack.  In a platter pour some honey with walnuts. Place the melomakarona on them. Do the same procedure with honey and walnuts (make layers of melomakarona-honey-walnuts). Let them cool and... enjoy!

 

13 comments:

  1. Foivi, megalp epitixia ta Melomakarona sou...kai tou xpono!

    ReplyDelete
  2. Φαινονται πολύ πολύ ωραία!
    Και του χρονου!

    ReplyDelete
  3. πολύ όμορφα και πολύ ωραία φωτογραφημένα!
    Και του χρόνου ομορφιά μου

    ReplyDelete
  4. Και του χρόνου, και του χρόνου!!
    Αν η συνταγή είναι του Παρλιάρου, δεν χρειάζεται να πεις τίποτε άλλο για να μας πείσεις ότι είναι φο-βε-ρά!!!!

    ReplyDelete
  5. Πραγματικά δεν χρειάζεται να πεις τίποτα, αυτός ο άνθρωπος είναι μάγος!!!!!

    ReplyDelete
  6. Ειχα δοκιμάσει και εγώ αυτή την συνταγή πέρυσι,πραγματικά πεντανόστιμα!!!!

    ReplyDelete
  7. Αχ !!!!!!!!!!!!! Πολλή μου αρέσουν τα μελομακάρονα.

    ReplyDelete
  8. Δεν ξέρω πως είναι από γεύση αλλά από εμφάνιση σκίζουν!
    Πολύ καλή φωτογράφιση.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  9. Proti fora sto diko moy spiti k eida th syntagh.Ola ta ilika einai apla k briskontai sth ntoulapa moy ayrio tha dokimaso n ta ftiakso foibh,se eyxaristo poly gia th idea soy k toy xronoy na'maste kala me oti agapame

    ReplyDelete
  10. Τα έφτιαξα Παραμονή Χριστουγέννων (και φτιάχνω πρώτη φορά μελομακάρονα) και βγήκαν πάρα πολύ καλά! Ακόμα μέχρι σήμερα (31/12/2010) είναι ζουμερά. Επίσης δεν είναι πάααρα πολύ γλυκά να σου φράζουν τις αρτηρίες ;-)
    Αυτο που λείπει ενδεχομένως απο την γεύση είναι λίγο λικεράκι...

    ReplyDelete
  11. Polu wraia mou bghkan kai mia ebdomada meta einai akoma zoumera.
    Ligo likeraki endexomenws na xreiazontai...

    ReplyDelete
  12. αυτή η συνταγή είναι κατά 99% ιδια με του παρλιάρου...

    ReplyDelete
  13. Η συνταγή ΕΙΝΑΙ του Παρλιάρου~ ¨)

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails